Goed ontmoet

Op dinsdagmorgen van 9:30 tot 11:30 uur kent het Damiaancentrum een drempelloze inloop-ochtend. Iedereen die wil kan dan gewoon binnenlopen en een kijkje komen nemen in ons ontmoetingscentrum. Als je zin hebt in een praatje of gewoon gezellig koffie wilt komen drinken, je bent altijd van harte welkom. Natuurlijk is de binnenloop-ochtend ook open voor mensen die meer informatie willen over het Damiaancentrum en er graag een kijkje willen nemen. Om 9.30 uur staat de koffie klaar.

Bij Goed Ontmoet is er ook gelegenheid voor een goed gesprek, een gesprek dat wat dieper of persoonlijker is. Als je dat wil, geef het dan even aan. En mocht je liever een één-op-één-gesprek willen voeren, dan is ook een afspraak buiten boven genoemde tijden mogelijk.

Hans Lakwijk: ‘Met deze activiteit willen we mensen de gelegenheid geven om eventjes ‘er tussenuit’ te zijn en vooral ongedwongen met anderen in contact te komen. Misschien kunnen we zo een beetje medicijn bieden tegen een van de grootste ziektes van onze tijd: eenzaamheid. We raken daarmee de kern van de doelstelling van het Damiaancentrum.’

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Goed ontmoet

Omroep Meierij belicht: Damianenklooster Sint-Oedenrode

Onlangs heeft Omroep Meierij een film gemaakt over het Damiaancollege toen en nu; zeker waard om te bekijken.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Omroep Meierij belicht: Damianenklooster Sint-Oedenrode

Gezellig creatief bezig zijn op het Damiaancentrum

Wil je het nieuwe jaar creatief aan de slag? Lijkt het je leuk om te schilderen, te kleien, of te beeldhouwen? Dat kan allemaal op het Damiaancentrum. Op het centrum zijn er een paar enthousiaste werkgroepen bij gekomen en dat biedt ruimte en mogelijkheden voor iedereen die graag andere mensen wil ontmoeten.

Sinds enkele maanden is er een klei- en keramiekwerkgroep actief. Liesbeth: ‘We komen wekelijks op vrijdagochtend bij elkaar in de voormalige houtwerkplaats. Hartstikke leuk en gezellig. We stimuleren en helpen elkaar. Nu zijn we nog met een klein groepje, we zouden het leuk vinden als er nog meer mensen willen aansluiten. Dus: loop gerust eens binnen.’

De beeldhouwgroepen zijn al wat langer actief in dezelfde ruimte. Elli: ‘Op maandag-, dinsdag- en donderdagmiddag zijn we hier enthousiast aan het hakken, vijlen en schuren. We hebben geen les maar helpen elkaar vooruit. Zo maken we toch hele leuke beelden en leren we steeds meer over beeldhouwen. En natuurlijk nemen we ruim de tijd om koffie te drinken en te kletsen. Het is altijd heel gezellig, zeker ook omdat er dan in het centrum vaak nog andere mensen bezig zijn.’

Sinds januari wordt er ook geschilderd op het Damiaancentrum. Een groepje ervaren schilders is er op maandagochtend actief. Agnes geeft aan: ‘We brengen onze eigen spullen mee en werken in de ontmoetingsruimte. Dat is een mooie ruimte met prima licht om te schilderen. We vinden het fijn als de groep groeit om zo ook weer andere hobbyschilders te leren kennen. Iedereen is welkom. Het is wel fijn als je al een basis hebt, want er wordt geen les gegeven.’ Vrijwilliger Gon vult aan: ‘Ben je nog niet ervaren, maar wil je onderzoeken of je schilderen leuk vindt? Op de maandagmiddag gaat er in dezelfde ruimte een beginnersgroep van start. De deelnemers brengen zelf kwasten en een bordje mee, voor materialen zoals verf, papier en linnen, wordt gezorgd.’

Gezellig samen bezig zijn, de zinnen verzetten, aandacht voor elkaar, dat is waar het om draait. De kosten voor deelname aan de werkgroepen worden zo laag mogelijk gehouden zodat iedereen mee kan doen.

De groepen zijn ook betrokken bij het Damiaancentrum. Zo helpen de deelnemers af en toe een handje bij het aankleden van de ontmoetingsruimte, het zetten van koffie tijdens een bijeenkomst of het opruimen van het centrum.

Nieuwsgierig geworden naar een van de activiteiten? Kom gerust eens kijken. Voor meer informatie kijk op de website, mail naar info@damiaancentrum.nl of bel:  06 413 59 554 (Piet van den Tillaart).

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Gezellig creatief bezig zijn op het Damiaancentrum

Creatief met stoffen: voor elk wat wils

Lijkt het je leuk om zelf kleding te maken? Wil je kleding vermaken of opleuken? Of wil je lekker creatief bezig zijn met stof, garen en versieringen? En vind je het leuk om samen met anderen te werken? Dan is het textielatelier van het Damiaancentrum iets voor jou.

Iedere donderdagmiddag is het textielatelier geopend, van 13.00 – 16.00 uur. Christien, een van de vrijwilligers van het Damiaancentrum, is dan aanwezig om belangstellenden te ontvangen en te ondersteunen bij hun werkzaamheden. Zij laat weten: ‘Voorheen begeleidde ik op donderdag vaak cliënten van Novadic Kentron. Die cliënten zijn verhuisd. Het Damiaancentrum heeft nu besloten dat het weer tijd is om het textielatelier open te stellen voor een breder publiek. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom. Er zijn geen verplichtingen, je kan iedere week komen, of incidenteel. Je kan alleen komen, of met een klein groepje. Ook is het mogelijk om hier te werken aan je eigen textielproject. Misschien vindt iemand het leuk om tassen te maken, of een wandkleed. Er staan voldoende naaimachines, er staat een lockmachine, er is volop garen, er zijn stoffen, knopen, boeken met patronen enzovoort. Je schuift gewoon aan en kunt meteen aan de slag. En als er vragen zijn of hulp nodig is, dan probeer ik zo goed als ik kan te helpen. Mensen helpen ook elkaar vooruit. Iedereen komt ook voor de gezelligheid. Er wordt heel wat gekletst en natuurlijk staat er altijd koffie en thee klaar. Voor het meedoen op donderdagmiddag vragen we een bijdrage € 1, –

Het textielatelier is verhuisd naar het oude kloostergebouw en bevindt zich in een sfeervolle ruimte in een zijvleugel van het historische pand. Volg de bordjes ‘Damiaancentrum’. Parkeren aan de achterkant van het kloostergebouw (rij om het klooster heen naar de parkeerplaats). Vanaf de parkeerplaats zie je de ingang van het Damiaancentrum.

Wilt u een kijkje komen nemen in het textielatelier? Loop dan gewoon eens binnen. Kent u iemand die het leuk vindt om te (leren) naaien? Geef deze informatie dan gerust door. Voor meer informatie mail naar Info@damiaancentrum.nl of bel:  06 413 59 554.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Creatief met stoffen: voor elk wat wils

Gezellig samen zingen op het Damiaancentrum

In het Damiaancentrum gaat weer gezongen worden! De samenzangavond ‘Grenzeloos muziek’ gaat weer beginnen en wel op woensdagavond 19 oktober 2022 van 19.30 tot 21.30 uur.
Corrie is vrijwilliger van het Damiaancentrum. Ze legt uit: ‘Het Damiaancentrum wil mensen bij elkaar brengen door het organiseren van gezellige activiteiten. Een van die activiteiten is Grenzeloos Muziek, een bijzondere liedjestafel, waarbij mensen van allerlei leeftijden met elkaar zingen en muziek maken. Het leuke van onze opzet is dat iedereen die wil, aan kan schuiven. De lat ligt niet hoog. Je hoeft niet goed te kunnen zingen om mee te doen. Het gaat niet om zangkwaliteiten, het gaat om gezellig samen bezig zijn. De liedjes zijn vaak ook een mooie aanleiding om herinneringen op te halen en ervaringen uit te wisselen. Iedereen die wil, kan gewoon gezellig aanschuiven. Er zijn een aantal mappen met liedteksten aanwezig.
Afgelopen periode zijn we naarstig op zoek geweest naar nieuwe muzikanten die zich bij ons wilden aansluiten om er een nog mooiere samenzangavond van te maken. En we hebben ze gevonden! Rob en Frans uit Veghel, hebben voor ons ruimte gemaakt in hun agenda. Zij zijn bereid onze accordeonist Marjo te ondersteunen met hun muzikale kwaliteiten.


We hebben wel een andere avond moeten kiezen (vanwege de volle agenda’s van iedereen) en dat is de 3e woensdagavond van de maand geworden. We beginnen steeds om 19.30 uur.
Het Damiaancentum is verhuisd. We hebben nu in de zijvleugel van het kloostergebouw een nieuwe ruimte ter beschikking. Aan de achterzijde van het klooster is de ingang en ook de parkeerplaats. Kom gezellig meedoen. De koffie staat klaar!’

Deelname aan Grenzeloos Muziek is gratis, voor de koffie en thee wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Kom gezellig langs en zing mee! Voor meer informatie bel: 06 413 59 554 of mail naar info@damiaancentrum.nl

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

12 oktober 2022: Integratiediner Damiaancentrum

Iedereen Welkom!

Gezellig tafelen en andere mensen, uit verschillende culturen, ontmoeten en leren kennen? Dat kan in het Damiaancentrum te Sint-Oedenrode op woensdag 12 oktober, tijdens het Integratiediner. Het diner is bedoeld om mensen uit verschillende culturen met elkaar in contact te brengen, elkaar te laten ontmoeten. Dit gebeurt onder het genot van hapjes of gerechten die de deelnemers zelf meebrengen.

Heeft u zin in een bijzondere avond? Meld u dan aan. Kent u mensen uit andere culturen die het leuk zouden vinden om te komen? Geef deze uitnodiging aan hen door of nodig hen uit om (samen met u) hieraan deel te nemen.

Kom op 12 oktober naar het Damiaancentrum, Schijndelseweg 46, Sint-Oedenrode en breng een gerechtje mee. Om eventueel iets op te warmen zijn fornuis en oven aanwezig. Inloop vanaf 17.00 uur. Aanvang diner: 17.30 uur (tot ca. 20.30 uur).
Er zijn geen kosten aan verbonden. Het Damiaancentrum zorgt voor koffie en thee.
Let op: het Damiaancentrum is verhuisd: het ontmoetingscentrum is nu gehuisvest in het grote kloostergebouw. Parkeren: volg de borden “Damiaancentrum” Ingang: via de achter-ingang (de toegangsdeur die je ziet vanaf het parkeerterrein).


Het Integratiediner Damiaancentrum is onderdeel van de week van de inclusie die door gemeente Meierijstad wordt gestimuleerd. In deze week worden er verschillende activiteiten georganiseerd om ontmoetingen tussen diverse groepen en culturen te bevorderen.


Aanmelden kan door het sturen van een e-mail naar info@damiaancentrum.nl of te bellen naar: 06 4135 9554

Graag tot ziens op 12 oktober!
Vrijwilligers van het Damiaancentrum

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor 12 oktober 2022: Integratiediner Damiaancentrum

Het Damiaancentrum is verhuisd!

We leefden er al een tijdje naar toe: onze verhuizing naar het grote kloostergebouw. En onlangs was het zover. Een flinke groep vrijwilligers bracht de meubels en de spullen vanuit het vertrouwde bijgebouw naar het nieuwe onderkomen. Een paar uur later dronken we met z’n allen koffie op onze nieuwe plek. Het Damiaancentrum heeft nu een thuis op de plek waar het allemaal ooit begon. Heel bijzonder.

Er ging veel aan vooraf.
Een paar jaar geleden werd het hele Damianencomplex gekocht door een nieuwe eigenaar. We werden deelgenoot gemaakt van de plannen die er zijn om het monumentale pand met het omliggende parkachtige terrein geleidelijk aan een maatschappelijke functie te geven. En wij als ontmoetingscentrum zullen daar een onderdeel van zijn, samen met bijvoorbeeld zorgaanbieders, zoals de Weievense Hoeve. De eigenaar (Ilse) bood ons een nieuw onderkomen aan, in het grote kloostergebouw.

Best spannend. Aan de ene kant een prachtig vooruitzicht om onze intrek te nemen in het prachtige monumentale pand. Aan de andere kant ook een flinke dosis weemoed: verdriet om dat wat onze vrijwilligers al die jaren eigenhandig hebben opgebouwd, te moeten achterlaten. Want het ‘oude’ bijgebouw is destijds steen voor steen door hen opgeknapt. En het was een warme, open en bijzonder fijne plek om te vertoeven en te ontmoeten. Wat komt er voor in de plaats?

Deze zomer werden de verhuisplannen concreet. In kleine groepjes werd er veel voorbereid. Piet en Bouwe waren de architecten van de verhuizing. Piet regelde van alles met eigenaar en vrijwilligers. Hij zorgde voor sleutels, plande overleggen en verhuisdata, selecteerde en sjouwde met spullen. Bouwe sjouwde mee en charterde een aanhangwagen. Daarmee bracht hij afval en onbruikbare naar de stort. Hij zorgde er ook voor dat er een afgescheiden ruimte voor het textielatelier kwam. Samen met Ilse werd gekeken of er nog kasten, tafels en stoelen in het kloostergebouw stonden die we konden gebruiken. Ans en Jeannie richtten het textielatelier in en gaven alle nieuwe ruimtes een grondige poetsbeurt. Kees tikte een groot beeldscherm op de kop. Jan zorgde er voor dat allerlei materiaal een nieuwe plek kreeg en dat aansluitingen werkten. Enzovoort en zo verder.
En zo zaten we op 7 september met z’n allen in de nieuwe ruimte aan de koffie. Met een voldaan gevoel. De mannen van het eerste uur – Piet, Piet, Piet, Hans , allen oud-studenten van het Damiaancollege – haalden herinneringen op. Zo vertelden ze dat de ruimte waar het Damiaancentrum nu zit, de eetzaal van de (120) jongens was die daar intern zaten.

Natuurlijk zijn er nog een paar open eindjes. Zoals: wat gaat er met de tuin gebeuren? Wanneer wordt de ingang toegankelijk gemaakt voor minder validen? Hoe kunnen we het Damiaancentrum nog wat gezelliger aankleden? Maar stap voor stap zullen deze en andere nog openstaande vragen beantwoord worden.

Vanaf nu vinden alle activiteiten op de nieuwe locatie plaats (m.u.v. van de fietsenwerkplaats en het beeldhouwen, voor die groepen is er niets veranderd).
Graag heten we iedereen welkom in het nieuwe Damiaancentrum, locatie Damianenkloostergebouw. Loop gerust eens binnen en laat je verrassen door onze mooie nieuwe stek.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Het Damiaancentrum is verhuisd!

Weer gezellig samen zingen

‘We gaan weer zingen!’ zegt Corrie Visser enthousiast. ‘Helaas heeft Grenzeloos Muziek afgelopen periode stil gelegen. Maar nu kan het weer. Op dinsdagavond 1 maart is onze eerste bijeenkomst. Ik heb er heel veel zin in en ik hoop die avond weer heel veel mensen te mogen begroeten!’

Corrie is vrijwilliger van het Damiaancentrum. Ze legt uit: ‘Het Damiaancentrum wil mensen bij elkaar brengen door het organiseren van gezellige activiteiten. Een van die activiteiten is Grenzeloos Muziek, een bijzondere liedjestafel, waarbij mensen van allerlei leeftijden met elkaar zingen en muziek maken. Iedere eerste dinsdag van de maand komen we bij elkaar op het Damiaancentrum. We zorgen dan dat er koffie en thee klaarstaat.
Per avond selecteren we een aantal liedjes. De teksten van de nummers worden uitgedeeld, zodat iedereen mee kan zingen. We worden begeleid door accordeonist Marjo van Zutven. Tijdens de avond is er natuurlijk ook altijd ruimte om je eigen favoriete liedjes in te brengen. Het leuke van onze opzet is dat iedereen die wil, aan kan schuiven. De lat ligt niet hoog. Je hoeft niet goed te kunnen zingen om mee te doen. Het gaat niet om zangkwaliteiten, het gaat om gezellig samen bezig zijn. De liedjes zijn vaak ook een mooie aanleiding om herinneringen op te halen en ervaringen uit te wisselen. Mensen die een instrument bespelen worden van harte uitgenodigd dat mee te brengen.’ Grenzeloos Muziek vindt iedere eerste dinsdag van de maand plaats. Op dinsdag 1 maart is de eerste bijeenkomst. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Deelname is gratis, voor de koffie en thee wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Kom gezellig langs en zing mee!

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Weer gezellig samen zingen

Altijd een warm welkom

De kersttijd is bij uitstek de tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken. Zo ook bij het Damiaancentrum. Voorzitter Piet van den Tillaart: ‘Hier op het Damiaancentrum bekijken we alles graag van de zonnige kant en richten we ons op wat mogelijk is. We hebben nu in plaats van een grootschalige kerstviering met al onze vrijwilligers, enkele kleine kerstbijeenkomsten georganiseerd. We kunnen elkaar dan niet allemaal tegelijk zien en spreken, maar we zijn dan toch even bij elkaar om gezellig even het jaar door te nemen. Ondanks dat er afgelopen jaar veel níet is doorgegaan, kunnen we terugkijken op een mooi jaar. Want dankzij de inzet, creativiteit en positieve instelling van onze vrijwilligers is er ook veel wél doorgegaan. Zij vonden dan toch een manier om een workshop of bijeenkomst te organiseren. Bij ’t Onderonsje, SamenBreien, de beeldhouwgroep Keimoi en het Textielatelier, kwamen ze bijvoorbeeld bij elkaar in kleine groepjes en de bijeenkomsten van Gesprek te Pas werden soms buiten in plaats van binnen gehouden. De tuinploeg heeft het hele jaar door veel werk verzet, evenals de Fietsenwerkplaats. Daar zijn tientallen oude fietsen opgeknapt voor goede doelen. Hopelijk kunnen we volgend jaar ook weer samen koken bij Keukenpraat, samen zingen bij Grenzeloos Muziek en weer een Senioren Vakantieweek organiseren.
Ik ben heel trots op onze vrijwilligers, het zijn gouden mensen. Zij zetten zich in om iedereen die bij ons op het Damiaancentrum komt, een warm welkom te geven en zorgen dat iedereen zich op z’n gemak voelt. Ze creëren een gemoedelijke, huiselijke sfeer en  – heel belangrijk – hebben oprecht aandacht voor mensen. Zo dragen ze in feite het gedachtegoed van Pater Damiaan uit, voor hem waren alle mensen gelijk en verdiende iedereen het om gezien en gehoord te worden.

Namens het Damiaancentrum wens ik iedereen fijne feestdagen toe. We gaan vol vertrouwen en hoop het nieuwe jaar in. We hopen dan weer veel mensen in ons centrum te mogen ontmoeten en blij te kunnen maken met onze activiteiten.’

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Altijd een warm welkom

Beeldhouwen in een ontmoetingscentrum: Keimoi

In de hobbywerkplaats van het Damiaancentrum huist sinds kort een beeldhouwgroep – Keimoi. Deze nieuwe werkgroep van het ontmoetingscentrum bestaat uit enthousiastelingen die graag creatief bezig zijn met steen. Zij halen met name voldoening uit het handmatig bewerken van steen, bijvoorbeeld speksteen, albast of serpentijn. En natuurlijk speelt voor hen de gezelligheid een grote rol, lekker samen bezig zijn en gezellig kunnen kletsen.
‘We hebben geen les,’ zegt vrijwilliger Elli de Rijk, ‘we zijn gewoon maar begonnen. Ieder van ons heeft stenen en wat gereedschap aangeschaft en is daarmee aan de slag gegaan. Een van ons heeft wel jarenlang les gehad, dus zij is onze vraagbaak. En verder helpen en adviseren we elkaar. Het gaat ons niet zozeer om een fantastisch resultaat, maar om het samen bezig zijn. De hobbywerkplaats van het Damiaancentrum is voor onze groep een geweldige plek, hier kunnen we naar hartenlust hakken, vijlen en schuren. Het mag hier stoffig worden. Uiteraard staat de deur van de werkplaats open voor anderen. Het Damiaancentrum is immers een ontmoetingscentrum en is er voor iedereen.’

Ben je geïnteresseerd in het werken met steen? De beeldhouwers van Keimoi zijn er op maandag- en donderdagmiddag, van 13.30 – 16.00 uur.
Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen en kan natuurlijk aanschuiven. Er ligt altijd wel een steentje voor je klaar. En ook de koffie staat klaar!
Voor de koffie/thee wordt een bijdrage van € 2,- per keer gevraagd.

Meer informatie: Elli de Rijk, tel: 06 4434 6449 of info@damiaancentrum.nl

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Beeldhouwen in een ontmoetingscentrum: Keimoi