Over het Damiaancentrum

Het Damiaancentrum is een plek waar mensen elkaar ontmoeten in een gemoedelijke, huiselijke sfeer. Iedereen is welkom en kan binnenlopen voor een kop koffie, voor een praatje, of meedoen met een van de vele activiteiten. Samen bezig zijn, de zinnen verzetten, aandacht voor elkaar, dat is waar het om draait.

Geplaatst in Activiteiten | Reacties uitgeschakeld voor Over het Damiaancentrum

Let op: het Damiaancentrum heeft een nieuw telefoonnummer: 06 426 997 19

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Let op: het Damiaancentrum heeft een nieuw telefoonnummer: 06 426 997 19

Doe mee! NL Doet op het Damiaancentrum

Op zaterdag 16 maart kun je kennismaken met vrijwilligerswerk en met het Damiaancentrum. Die dag staat in het teken van NL Doet. Die dag kun je meedoen met een van de NL Doet-activiteiten en je inzetten voor een goed doel of een lokale stichting.
Het Damiaancentrum doet mee met NL Doet.

Onze doe-klus: de tuin verfraaien. Op het ontmoetingscentrum kun je op 16 maart tussen 9.30 uur en 15.00 uur de handen uit de mouwen steken, samen met andere vrijwilligers. Dan kun je aan de slag in de mooie tuin van het centrum.
Doe je ook mee? Aanmelden kan via www.nldoet.nl (zoek op Meierijstad) of rechtstreeks bij het Damiaancentrum, via info@damiaancentrum.nl.

Geplaatst in Activiteiten, NL doet | Reacties uitgeschakeld voor Doe mee! NL Doet op het Damiaancentrum

Gezellig samen bezig zijn op het Damiaancentrum

Heb je zin om lekker met je handen bezig te zijn? En om gezellig in een groepje aan de slag te gaan? Dat kan op het Damiaancentrum. Daar kun je bijvoorbeeld beeldhouwen, kleien, schilderen, breien en naaien. Het centrum biedt ruimte en mogelijkheden voor iedereen die andere mensen wil ontmoeten.

Er wordt geen les gegeven, maar de deelnemers helpen elkaar vooruit. En natuurlijk wordt er ruim de tijd genomen om koffie te drinken en te kletsen.

Kijk bij ‘Groepen’ op deze website en in onze ‘Agenda’ voor informatie over dagen en tijden.

Nieuwsgierig geworden? Kom gerust eens kijken. Voor meer informatie kijk op www.damiaancentrum.nl, mail naar info@damiaancentrum.nl of bel:  06 426 997 19

Geplaatst in Activiteiten | Reacties uitgeschakeld voor Gezellig samen bezig zijn op het Damiaancentrum

Goed ontmoet

Op dinsdagmorgen van 9:30 tot 11:30 uur kent het Damiaancentrum een drempelloze inloop-ochtend. Iedereen die wil kan dan gewoon binnenlopen en een kijkje komen nemen in ons ontmoetingscentrum. Als je zin hebt in een praatje of gewoon gezellig koffie wilt komen drinken, je bent altijd van harte welkom. Natuurlijk is de binnenloop-ochtend ook open voor mensen die meer informatie willen over het Damiaancentrum en er graag een kijkje willen nemen. Om 9.30 uur staat de koffie klaar.

Geplaatst in Activiteiten | Reacties uitgeschakeld voor Goed ontmoet

Omroep Meierij belicht: Damianenklooster Sint-Oedenrode

Onlangs heeft Omroep Meierij een film gemaakt over het Damiaancollege toen en nu; zeker waard om te bekijken.

Geplaatst in Activiteiten | Reacties uitgeschakeld voor Omroep Meierij belicht: Damianenklooster Sint-Oedenrode

Gezellig creatief bezig zijn op het Damiaancentrum

Lijkt het je leuk om te schilderen, te kleien, of te beeldhouwen? Dat kan allemaal op het Damiaancentrum. Op het centrum zijn er een paar enthousiaste werkgroepen bij gekomen en dat biedt ruimte en mogelijkheden voor iedereen die graag andere mensen wil ontmoeten.

Sinds enige tijd is er een klei- en keramiekwerkgroep actief. Liesbeth: ‘We komen wekelijks op vrijdagochtend bij elkaar in de voormalige houtwerkplaats. Hartstikke leuk en gezellig. We stimuleren en helpen elkaar. Nu zijn we nog met een klein groepje, we zouden het leuk vinden als er nog meer mensen willen aansluiten. Dus: loop gerust eens binnen.’

Er wordt ook geschilderd op het Damiaancentrum. Een groepje ervaren schilders is er op maandagochtend actief. Agnes geeft aan: ‘We brengen onze eigen spullen mee en werken in de ontmoetingsruimte. Dat is een mooie ruimte met prima licht om te schilderen. We vinden het fijn als de groep groeit om zo ook weer andere hobbyschilders te leren kennen. Iedereen is welkom. Het is wel fijn als je al een basis hebt, want er wordt geen les gegeven.’ Vrijwilliger Gon vult aan: ‘Ben je nog niet ervaren, maar wil je onderzoeken of je schilderen leuk vindt? Op de maandagmiddag gaat er in dezelfde ruimte een beginnersgroep van start. De deelnemers brengen zelf kwasten en een bordje mee, voor materialen zoals verf, papier en linnen, wordt gezorgd.’

Geplaatst in Activiteiten | Reacties uitgeschakeld voor Gezellig creatief bezig zijn op het Damiaancentrum

Creatief met stoffen: voor elk wat wils

Lijkt het je leuk om zelf kleding te maken? Wil je kleding vermaken of opleuken? Of wil je lekker creatief bezig zijn met stof, garen en versieringen? En vind je het leuk om samen met anderen te werken? Dan is het textielatelier van het Damiaancentrum iets voor jou.

Iedere donderdagmiddag is het textielatelier geopend, van 13.00 – 16.00 uur. Christien, een van de vrijwilligers van het Damiaancentrum, is dan aanwezig om belangstellenden te ontvangen en te ondersteunen bij hun werkzaamheden.

‘Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom. Er zijn geen verplichtingen, je kan iedere week komen, of incidenteel. Je kan alleen komen, of met een klein groepje. Ook is het mogelijk om hier te werken aan je eigen textielproject. Misschien vindt iemand het leuk om tassen te maken, of een wandkleed. Er staan voldoende naaimachines, er staat een lockmachine, er is volop garen, er zijn stoffen, knopen, boeken met patronen enzovoort. Je schuift gewoon aan en kunt meteen aan de slag. En als er vragen zijn of hulp nodig is, dan probeer ik zo goed als ik kan te helpen. Mensen helpen ook elkaar vooruit. Iedereen komt ook voor de gezelligheid. Er wordt heel wat gekletst en natuurlijk staat er altijd koffie en thee klaar. Voor het meedoen op donderdagmiddag vragen we een bijdrage € 1, –

Wil je een kijkje komen nemen in het textielatelier? Loop dan gewoon eens binnen. Kent u iemand die het leuk vindt om te (leren) naaien? Geef deze informatie dan gerust door. Voor meer informatie mail naar Info@damiaancentrum.nl of bel:  06 426 997 19.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Creatief met stoffen: voor elk wat wils

Gezellig samen zingen op het Damiaancentrum

De samenzangavond ‘Grenzeloos muziek’ vindt plaats op de 3e woensdagavond van de maand van 19.30 tot 21.30 uur.

Corrie is vrijwilliger van het Damiaancentrum. Ze legt uit: ‘Het Damiaancentrum wil mensen bij elkaar brengen door het organiseren van gezellige activiteiten. Een van die activiteiten is Grenzeloos Muziek, een bijzondere liedjestafel, waarbij mensen van allerlei leeftijden met elkaar zingen en muziek maken. Het leuke van onze opzet is dat iedereen die wil, aan kan schuiven. De lat ligt niet hoog. Je hoeft niet goed te kunnen zingen om mee te doen. Het gaat niet om zangkwaliteiten, het gaat om gezellig samen bezig zijn. De liedjes zijn vaak ook een mooie aanleiding om herinneringen op te halen en ervaringen uit te wisselen. Iedereen die wil, kan gewoon gezellig aanschuiven. Er zijn een aantal mappen met liedteksten aanwezig.
Drie muzikanten Marjo, Rob en Frans ondersteunen ons met hun muzikale kwaliteiten.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Het Damiaancentrum is verhuisd!

We leefden er al een tijdje naar toe: onze verhuizing naar het grote kloostergebouw. En onlangs was het zover. Een flinke groep vrijwilligers bracht de meubels en de spullen vanuit het vertrouwde bijgebouw naar het nieuwe onderkomen. Een paar uur later dronken we met z’n allen koffie op onze nieuwe plek. Het Damiaancentrum heeft nu een thuis op de plek waar het allemaal ooit begon. Heel bijzonder.

Er ging veel aan vooraf.
Een paar jaar geleden werd het hele Damianencomplex gekocht door een nieuwe eigenaar. We werden deelgenoot gemaakt van de plannen die er zijn om het monumentale pand met het omliggende parkachtige terrein geleidelijk aan een maatschappelijke functie te geven. En wij als ontmoetingscentrum zullen daar een onderdeel van zijn, samen met bijvoorbeeld zorgaanbieders, zoals de Weievense Hoeve. De eigenaar (Ilse) bood ons een nieuw onderkomen aan, in het grote kloostergebouw.

Best spannend. Aan de ene kant een prachtig vooruitzicht om onze intrek te nemen in het prachtige monumentale pand. Aan de andere kant ook een flinke dosis weemoed: verdriet om dat wat onze vrijwilligers al die jaren eigenhandig hebben opgebouwd, te moeten achterlaten. Want het ‘oude’ bijgebouw is destijds steen voor steen door hen opgeknapt. En het was een warme, open en bijzonder fijne plek om te vertoeven en te ontmoeten. Wat komt er voor in de plaats?

Deze zomer werden de verhuisplannen concreet. In kleine groepjes werd er veel voorbereid. Piet en Bouwe waren de architecten van de verhuizing. Piet regelde van alles met eigenaar en vrijwilligers. Hij zorgde voor sleutels, plande overleggen en verhuisdata, selecteerde en sjouwde met spullen. Bouwe sjouwde mee en charterde een aanhangwagen. Daarmee bracht hij afval en onbruikbare naar de stort. Hij zorgde er ook voor dat er een afgescheiden ruimte voor het textielatelier kwam. Samen met Ilse werd gekeken of er nog kasten, tafels en stoelen in het kloostergebouw stonden die we konden gebruiken. Ans en Jeannie richtten het textielatelier in en gaven alle nieuwe ruimtes een grondige poetsbeurt. Kees tikte een groot beeldscherm op de kop. Jan zorgde er voor dat allerlei materiaal een nieuwe plek kreeg en dat aansluitingen werkten. Enzovoort en zo verder.
En zo zaten we op 7 september met z’n allen in de nieuwe ruimte aan de koffie. Met een voldaan gevoel. De mannen van het eerste uur – Piet, Piet, Piet, Hans , allen oud-studenten van het Damiaancollege – haalden herinneringen op. Zo vertelden ze dat de ruimte waar het Damiaancentrum nu zit, de eetzaal van de (120) jongens was die daar intern zaten.

Natuurlijk zijn er nog een paar open eindjes. Zoals: wat gaat er met de tuin gebeuren? Wanneer wordt de ingang toegankelijk gemaakt voor minder validen? Hoe kunnen we het Damiaancentrum nog wat gezelliger aankleden? Maar stap voor stap zullen deze en andere nog openstaande vragen beantwoord worden.

Vanaf nu vinden alle activiteiten op de nieuwe locatie plaats (m.u.v. van de fietsenwerkplaats en het beeldhouwen, voor die groepen is er niets veranderd).
Graag heten we iedereen welkom in het nieuwe Damiaancentrum, locatie Damianenkloostergebouw. Loop gerust eens binnen en laat je verrassen door onze mooie nieuwe stek.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Het Damiaancentrum is verhuisd!