Een nieuwe site

Welkom bij de nieuwe site.

De vorige versie is gecrasht en hebben we niet  meer kunnen herstellen. Vandaar dat we opnieuw zijn begonnen met deze site. De frequente bezoeker zal het groeiproces kunnen volgen.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Aanleg Jeu de Boulesbaan bij het Damiaancentrum

Op zaterdag 15 september is door medewerkers van Van Swaay Duurzaam Hout uit Schijndel samen met vrijwilligers van het Damiaancentrum een jeu de boulesbaan aangelegd. Dit is gebeurd in het kader van NL Doet.

Aanleg Jeu de Boulesbaan

Normaal gesproken vinden de NL Doet-acties plaats in maart, maar in die periode kon men bij Van Swaay geen mensen vrijmaken vanwege de topdrukte in het bedrijf. Aangezien Van Swaay toch graag wilde meewerken aan het verzoek om bij het Damiaancentrum een jeu de boulesbaan aan te leggen is in goed onderling overleg besloten de actie in september te laten plaatsvinden.

Aanleg Jeu de Boulesbaan

De jeu de boulesbaan biedt een extra mogelijkheid voor mensen om elkaar te ontmoeten en om onderling in een ontspannen sfeer contacten te leggen.
Zowel vrijwilligers als deelnemers aan de diverse activiteiten van het Damiaancentrum kunnen gebruik maken van de baan.
Voor Van Swaay Duurzaam Hout is het een mooie gelegenheid om te laten zien dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een belangrijke plaats inneemt binnen de bedrijfsfilosofie.

De eerste ballen zijn gegooid

Naast het jeu de boulen kan men in het Damiaancentrum elkaar ontmoeten, gezellig samen werken en elkaar inspireren. Het centrum is er speciaal voor iedereen die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Men kan er terecht voor samen werken in de tuin, tot samen koken en eten; van naailessen tot het repareren van fietsen, van houtbewerken tot samen zingen; van knutselen tot deelnemen aan een themawandeling; van verhalen vertellen tot een seniorenvakantieweek.

Geplaatst in Activiteiten, NL doet | Een reactie plaatsen

Seniorenvakantieweek 2018

Ieder jaar organiseert het Damiaancentrum een vakantie week voor senioren. De week is bedoeld voor mensen die om wat voor reden dan ook zelf niet op vakantie kunnen. Het is een buitenkansje om een aantal dagen met leeftijdgenoten in een ontspannen sfeer door te brengen. En er lekker even tussenuit te zijn. Dit jaar werd de vakantieweek voor de zevende keer georganiseerd. Vrijwilligers van het Damiaancentrum hadden – met behulp van diverse welzijnsorganisaties, KBO, Caritas, praktijkondersteuners van huisartsen – potentiële deelnemers benaderd. Uiteindelijk is er een groep van 15 mensen geselecteerd, 9 vrouwen en 6 mannen uit diverse dorpen van Meierijstad.

Eerst was er een kennismakingsbijeenkomst, in het Damiaancentrum. Schoorvoetend kwamen de deelnemers binnen, omdat de meesten elkaar niet kenden. Het ijs was snel gebroken. Een paar uur later keerden ze met een goed gevoel huiswaarts en gaven ze aan, uit te zien naar de vakantieweek.
Die week vond plaats van 24-29 april in het Dominicanenklooster in Huissen. Drie vrijwilligers van het Damiaancentrum begeleidden de week. Er was een mooi programma opgesteld met workshops, quizzen, muziek, samen eten, spelletjes en de nodige rustmomenten. Het was een uitgebalanceerd programma waarin voldoende tijd was voor ontspanning en voor het luisteren naar elkaars verhalen. De deelnemers hebben genoten van een inspirerende, gezellige en waardevolle week waarbij verdriet werd gedeeld er ook heel wat afgelachen werd.

In de bibliotheek van het Dominicanenklooster

Vrijwilliger en begeleider Piet van de Tillaart blikt terug: ‘Het was een mooie groep mensen. Ze durfden zich open te stellen en deelden veel met elkaar. Ik heb genoten van de vriendschap en warmte die ik heb mogen ontvangen. Het was een activiteit die perfect aansloot op de doelstelling van het Damiaancentrum: een ontmoetingsplaats zijn voor mensen, hen een extra steuntje in de rug geven en een lichtpuntje te zijn voor de momenten, dat men het leven wat donkerder inziet.’

Geplaatst in Activiteiten, Senioren | Een reactie plaatsen

Wereldlunch met Waw-factor

Zaterdag 21 april was de tuin van het Damiaancentrum even het centrum van de wereld. Zo’n 90 mensen uit allerlei culturen waren naar het centrum gekomen om te genieten van een overheerlijke lunch. En natuurlijk om een gezellige middag te hebben, kennis te maken met nieuwe mensen en lekker met elkaar te kletsen. Voor de kinderen – van alle leeftijden – bleek er in de tuin veel te ontdekken: lekker ravotten, voetballen, tikkertje spelen, stoepkrijten of spontaan meezingen met de muziek. Het werd een wereldlunch met een waw-factor, want het stralende weer zorgde voor een zorgeloze sfeer en maakte dat iedereen in opperbeste stemming was.

Voor de gelegenheid was de tuin mooi versierd en stonden er lange rijen tafels op het gras. De deelnemers aan de lunch kwamen veelal uit Sint-Oedenrode en Schijndel, al waren er ook mensen uit Son, Best en Sint-Michielsgestel. Voor aan aantal mensen was het een eerste kennismaking met het Damiaancentrum. Een mooie gelegenheid om de werkgroepen en mogelijkheden van het ontmoetingscentrum te leren kennen.

Diverse mensen hadden zich ingespannen heerlijke gerechtjes te maken. Er waren Arabische hapjes, maar ook hapjes uit Indonesië, India, Turkije en Nederland. Na de broccolisoep – geschonken door de Verspillingsfabriek – stond er een werelds buffet klaar. Smullen!

Troubadour Peter zorgde voor sfeervolle muziek. Iedereen kon verzoeknummers aanvragen, of zelf een lied zingen. Diverse kinderen namen de microfoon in de hand en ook een enkele volwassene durfde het aan om het publiek toe te zingen.

De wereldlunch was niet alleen een feest van ontmoeting, het sloot ook perfect aan bij het themajaar ‘We are food’. Want een gezamenlijke maaltijd hoort niet alleen bij Brabantse maar bij gastvrijheid en gezelligheid wereldwijd. De wereldlunch bewijst dat die maaltijd vernieuwend, net even anders en tegelijkertijd voor iedereen toegankelijk kan zijn.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen