De decemberactiviteiten

December-activiteiten Damiaancentrum

De decembermaand is ook voor het Damiaancentrum een drukke tijd. Behalve de wekelijkse Ontmoetingstuin, Fiets-, hout- en textielwerkplaats zijn er deze maand nog de volgende bijeenkomsten:

GrenzeloosMuziek, dinsdag 11 dec. Een liederentafel met een praatje. (19.30 – 21.30 u.) Bijdrage incl. koffie enz. Bijdrage één euro. Contact: <tintin.peter@gmail.com>

Gesprek te Pas, zondag 16 dec. Dit keer praten we tijdens een Kerstontbijt over de kersttoespraak 2017 (vorig jaar) van koning Willem-Alexander. Welk fragment trof jou in het bijzonder? Is er iets van de hoop uitgekomen? Bijdrage ongeveer 5 euro p.p.,jouw bijdrage is naar draagkracht. (10.00 – 12.00 u.) Contact: 0413-291200 of 06-10223044

Keukenpraat, dinsdag 18 dec. Samen koken, samen eten, leerzaam en gezellig. (10.00 –13.00 u.) Dit keer gratis, er is voldoende in kas van het voorbije jaar. Contact: <keukenpraatdamiaan@gmail.com>

Het Onderonsje, donderdag 20 dec. Samen een Kerst-creatie maken en daarna een heerlijke lunch met soep en lekkere broodjes. (10.00 – 13.30 u.) Bijdrage 6euro. Contact: Karin v. Vlerken: 0413-475008.

Het Damiaancentrum draait enkel op vrijwilligers en is nog op zoek naar meer enthousiaste mensen die willen meewerken.
Momenteel, met enige urgentie: vrijwilliger voor het bestuur: secretariaat; PR-medewerker; het Textielatelier op donderdagmiddag; de Houtwerkplaats op maandagmiddag; vrijwilliger/coördinator voor de Senioren Vakantieweken een vrijwilliger voor het schoonhouden van het Damiaancentrum.
Zin om mee te doen met een van deze activiteiten? Neem gerust contact op via 06 41 35 95 54 (Piet van den Tillaart).

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Steun de vakantieweek voor senioren

Ook dit jaar doet het Damiaancentrum weer mee met de Clubkas-actie van de Rabobank. Leden, dus niet zomaar als je enkel klant bent, kunnen daaraan meedoen. Zij krijgen bericht en een stemkaart. Ben je lid van de Rabobank? Geef dan je stem aan het Damiaancentrum. Ken je mensen die lid zijn: geef hen de tip om op ons te stemmen! De stemming vindt plaats van 15-30 november.
We willen dit jaar als speciaal doel de “Senioren-vakantie-week” naar voren schuiven, die – zoals je misschien weet – elk jaar in april gehouden wordt. Het Damiaancentrum organiseert deze midweek voor mensen die door omstandigheden niet op vakantie kunnen gaan.
Zorg voor een zieke partner, zelf ziek geweest, weinig contacten, kunnen redenen zijn om aan deze week deel te nemen. Voor een enthousiast verslag van de week dit jaar, zie het bericht hieronder van 21 april.

Geplaatst in Senioren | Een reactie plaatsen

Een nieuwe site

Welkom bij de nieuwe site.

De vorige versie is gecrasht en hebben we niet meer kunnen herstellen. Vandaar dat we opnieuw zijn begonnen en de frequente bezoeker zal het groeiproces kunnen volgen.
Op de eerste plaats is de agenda met de activiteiten er weer en vindt u onder ‘Groepen’ informatie over de vele werkgroepen. Bij ‘Over ons’ vindt u een pagina waar u de brochure en flyers kunt raadplegen.

Plaats hier rustig een reactie zodat we de website nog kunnen verbeteren of uitbreiden.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Nationaal Integratiediner

Op 11 oktober jl. heeft het Nationaal Integratiediner voor de achtste keer plaatsgevonden.
Rond 18.00 uur hadden zich zo’n  50 mensen afkomstig uit Syrië, Irak, Palestina, Polen, China en Nederland verzameld in het Damiaancentrum. Iedereen had iets te eten meegebracht uit zijn of haar eigen cultuur.
Piet van de Tillaart (voorzitter Damiaancentrum) heette alle gasten welkom en vertelde o.a. dat er in 2011 nog maar 650 mensen meededen, in 2017 vierden meer dan 25.000 mensen op zo’n 300 locaties door heel Nederland het Nationaal Integratiediner.

Onze vrijwilligers hadden onder leiding van Corrie de tafels in de grote zaal keurig klaargezet en versierd met een bloemetje. De meegebrachte gerechten werden in buffetvorm in de kleine zaal uitgestald, zodat iedereen haar of zijn keuze kon maken.

Er was keuze uit diverse voorgerechten, zoals pompoensoep of tomaatjes met pesto en couscous, meerdere hoofdgerechten, waaronder kip met ui en ketjap, camembert-taart met broccoli en vegetarische lasagne en tot slot een zoet Chinees nagerecht, ijs of Mhalbia, een Tunesisch dessert op basis van witte rijst, melk en kersen. Keuze genoeg dus.
Het meest bijzondere van het Integratiediner was, dat er veel nieuwe deelnemers aanwezig waren mensen die voor de eerste keer kennis maakten met het Damiaancentrum. Nadat onze vrijwilligers de afwas hadden gedaan en alles was opgeruimd, ging iedereen met een voldaan gevoel naar huis.
Piet v.d. Tillaart

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Aanleg Jeu de Boulesbaan bij het Damiaancentrum

Op zaterdag 15 september is door medewerkers van Van Swaay Duurzaam Hout uit Schijndel samen met vrijwilligers van het Damiaancentrum een jeu de boulesbaan aangelegd. Dit is gebeurd in het kader van NL Doet.

Aanleg Jeu de Boulesbaan

Normaal gesproken vinden de NL Doet-acties plaats in maart, maar in die periode kon men bij Van Swaay geen mensen vrijmaken vanwege de topdrukte in het bedrijf. Aangezien Van Swaay toch graag wilde meewerken aan het verzoek om bij het Damiaancentrum een jeu de boulesbaan aan te leggen is in goed onderling overleg besloten de actie in september te laten plaatsvinden.

Aanleg Jeu de Boulesbaan

De jeu de boulesbaan biedt een extra mogelijkheid voor mensen om elkaar te ontmoeten en om onderling in een ontspannen sfeer contacten te leggen.
Zowel vrijwilligers als deelnemers aan de diverse activiteiten van het Damiaancentrum kunnen gebruik maken van de baan.
Voor Van Swaay Duurzaam Hout is het een mooie gelegenheid om te laten zien dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een belangrijke plaats inneemt binnen de bedrijfsfilosofie.

De eerste ballen zijn gegooid

Naast het jeu de boulen kan men in het Damiaancentrum elkaar ontmoeten, gezellig samen werken en elkaar inspireren. Het centrum is er speciaal voor iedereen die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Men kan er terecht voor samen werken in de tuin, tot samen koken en eten; van naailessen tot het repareren van fietsen, van houtbewerken tot samen zingen; van knutselen tot deelnemen aan een themawandeling; van verhalen vertellen tot een seniorenvakantieweek.

Geplaatst in Activiteiten, NL doet | Een reactie plaatsen

Seniorenvakantieweek 2018

Ieder jaar organiseert het Damiaancentrum een vakantie week voor senioren. De week is bedoeld voor mensen die om wat voor reden dan ook zelf niet op vakantie kunnen. Het is een buitenkansje om een aantal dagen met leeftijdgenoten in een ontspannen sfeer door te brengen. En er lekker even tussenuit te zijn. Dit jaar werd de vakantieweek voor de zevende keer georganiseerd. Vrijwilligers van het Damiaancentrum hadden – met behulp van diverse welzijnsorganisaties, KBO, Caritas, praktijkondersteuners van huisartsen – potentiële deelnemers benaderd. Uiteindelijk is er een groep van 15 mensen geselecteerd, 9 vrouwen en 6 mannen uit diverse dorpen van Meierijstad.

Eerst was er een kennismakingsbijeenkomst, in het Damiaancentrum. Schoorvoetend kwamen de deelnemers binnen, omdat de meesten elkaar niet kenden. Het ijs was snel gebroken. Een paar uur later keerden ze met een goed gevoel huiswaarts en gaven ze aan, uit te zien naar de vakantieweek.
Die week vond plaats van 24-29 april in het Dominicanenklooster in Huissen. Drie vrijwilligers van het Damiaancentrum begeleidden de week. Er was een mooi programma opgesteld met workshops, quizzen, muziek, samen eten, spelletjes en de nodige rustmomenten. Het was een uitgebalanceerd programma waarin voldoende tijd was voor ontspanning en voor het luisteren naar elkaars verhalen. De deelnemers hebben genoten van een inspirerende, gezellige en waardevolle week waarbij verdriet werd gedeeld er ook heel wat afgelachen werd.

In de bibliotheek van het Dominicanenklooster

Vrijwilliger en begeleider Piet van de Tillaart blikt terug: ‘Het was een mooie groep mensen. Ze durfden zich open te stellen en deelden veel met elkaar. Ik heb genoten van de vriendschap en warmte die ik heb mogen ontvangen. Het was een activiteit die perfect aansloot op de doelstelling van het Damiaancentrum: een ontmoetingsplaats zijn voor mensen, hen een extra steuntje in de rug geven en een lichtpuntje te zijn voor de momenten, dat men het leven wat donkerder inziet.’

Geplaatst in Activiteiten, Senioren | Een reactie plaatsen

Wereldlunch met Waw-factor

Zaterdag 21 april was de tuin van het Damiaancentrum even het centrum van de wereld. Zo’n 90 mensen uit allerlei culturen waren naar het centrum gekomen om te genieten van een overheerlijke lunch. En natuurlijk om een gezellige middag te hebben, kennis te maken met nieuwe mensen en lekker met elkaar te kletsen. Voor de kinderen – van alle leeftijden – bleek er in de tuin veel te ontdekken: lekker ravotten, voetballen, tikkertje spelen, stoepkrijten of spontaan meezingen met de muziek. Het werd een wereldlunch met een waw-factor, want het stralende weer zorgde voor een zorgeloze sfeer en maakte dat iedereen in opperbeste stemming was.

Voor de gelegenheid was de tuin mooi versierd en stonden er lange rijen tafels op het gras. De deelnemers aan de lunch kwamen veelal uit Sint-Oedenrode en Schijndel, al waren er ook mensen uit Son, Best en Sint-Michielsgestel. Voor aan aantal mensen was het een eerste kennismaking met het Damiaancentrum. Een mooie gelegenheid om de werkgroepen en mogelijkheden van het ontmoetingscentrum te leren kennen.

Diverse mensen hadden zich ingespannen heerlijke gerechtjes te maken. Er waren Arabische hapjes, maar ook hapjes uit Indonesië, India, Turkije en Nederland. Na de broccolisoep – geschonken door de Verspillingsfabriek – stond er een werelds buffet klaar. Smullen!

Troubadour Peter zorgde voor sfeervolle muziek. Iedereen kon verzoeknummers aanvragen, of zelf een lied zingen. Diverse kinderen namen de microfoon in de hand en ook een enkele volwassene durfde het aan om het publiek toe te zingen.

De wereldlunch was niet alleen een feest van ontmoeting, het sloot ook perfect aan bij het themajaar ‘We are food’. Want een gezamenlijke maaltijd hoort niet alleen bij Brabantse maar bij gastvrijheid en gezelligheid wereldwijd. De wereldlunch bewijst dat die maaltijd vernieuwend, net even anders en tegelijkertijd voor iedereen toegankelijk kan zijn.

Geplaatst in Activiteiten, Integratie | Een reactie plaatsen